Het boekproposal

schrijfcoach ghostwriter
Liever dan stapels manuscripten, leest een uitgever graag compacte boekproposals.

Stel je voor dat JIJ als uitgever manuscripten moet beoordelen: wat ga je uitgeven en wat niet? Je zit tussen de stapels papier (of digitale manuscripten) en je vraagt je af: waar te beginnen? En aan het einde van het jaar komt iemand langs die je vraagt hoe je resultaten zijn geweest: ‘Hoeveel lezers hebben de boeken die jij hebt uitgegeven, bereikt? Tien, duizend, of misschien wel honderdduizend?’

Hoe kom je het snelst tot een antwoord: is dit manuscript een goede keuze en dat manuscript niet? Dan helpt het enorm als de auteur eerst een bookproposal (boekvoorstel) heeft geschreven – en dat aan je opstuurt, nog voordat het manuscript af is.
Aan de hand van een boekproposal moeten uitgevers kunnen zien: past dit werk bij ons en zien we hier mogelijkheden voor goede resultaten?
Dit zijn de minimale elementen van een boekproposal:

  • Titel en ondertitel. Geef ook aan of dit een ‘werktitel’ is – je weet nog niet zeker of je met deze titel straks de markt op wil – of dat het voor jou de definitieve titel is.
  • Soort boek: non-fictie of fictie en nadere toelichting zoals kookboek of thriller.
  • Doelgroep en de omschrijving daarvan. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn, bijvoorbeeld: ‘Voor ouders van kinderen in de leeftijd van 3 tot 6’.
  • Hoe is je band met de doelgroep en/of hoe ga je de doelgroep bereiken?
  • Uitgebreide inhoudsopgave: titels van de hoofstukken met een alinea uitleg per hoofdstuk over wat je daarin gaat beschrijven.
  • Planning: wanneer ga je het manuscript inleveren bij de uitgeverij of redacteur?

Als je nog professioneler je toekomstige uitgeverij wilt benaderen, dan kun je het bovenstaande boekproposal compleet maken door onderstaande elementen toe te voegen.

  • Eventueel: eerder geschreven boek(en) van jouw hand en de resultaten ervan.
  • Concurrentieanalyse: welke boeken die al uitgegeven zijn, lijken op het boek dat jij gaat schrijven en hoe jouw boek daarvan verschilt.
  • Proefhoofdstuk: bij fictie is dat eigenlijk altijd het eerste hoofdstuk, bij non-fictie kan het ook een ander hoofdstuk zijn.

Met zo’n document is het voor een uitgever gemakkelijker om ‘JA’, of ‘Ja, mits…’ tegen je boek te zeggen en dan ben je in gesprek.

Heb je vragen? Stuur me een mail.

Meer over ghostwriting en meer over schrijfcoaching.
Terug naar www.flindor.nl
Tekst en illustratie: Door de Flines