Schrijfsuggestie

Welk voordeel heeft dit nadeel?

Johan Cruijff is veel geciteerd met zijn beroemde uitspraak: ‘Elk voordeel heb zijn nadeel.’ In deze schrijfopdracht gaan we dit inzicht omgekeerd gebruiken: elk nadeel heeft een voordeel.

Maak mentaal een sprong om in een probleem iets positiefs te zien. Schrijf daarover een tekst in twee delen.

  1. Stel eerst vast wat er aan de hand is dat van jou anders had gemogen. Het kan een persoonlijk probleem zijn, een gezondheidsklacht of een lastige buur. Of iets wat je zorgen baart in de wereld: de plastic soep, het gebrek aan betaalbare woningen of de stroom immigranten. Omschrijf je probleem met gevoel voor detail. Leg op een neutrale of op ietwat humoristische manier uit waarom dit probleem een probleem is. Tip voor als je geen problemen hebt: ga naar een nieuwssite als nu.nl of sla een krant open.
  2. Geef aan wat er goed is aan dit probleem, wat is het voordeel van dit nadeel? Duurt het een tijdje voordat je met een iezelig piezelig klein voordeeltje kan komen? Schrijf het op en wacht nog wat langer, soms komen er dan meer voordelen.

Laat het hierbij, ga niet terug naar het probleem, laat het voordeel of de voordelen gewoon maar voor wat ze zijn. Als het kan: laat je observatie een glimlach op de lippen van je lezer brengen: “Zo had ik dit nog nooit bekeken!”

© Door de Flines, met dank aan HJB voor de tekening van de vulpen