van manuscript naar boek

Zodra het manuscript af is, is het uiteindelijke boek een heel stuk dichterbij. Dan volgt de redactie- en correctiefase. Mochten wij met elkaar in contact komen als je manuscript af is, dan is wat er meestal moet gebeuren, één of meer van de volgende fases. Bij een aantal kan ik je van dienst zijn, bij andere kan ik je verwijzen.

Manuscriptanalyse
Ik lees en beoordeel (een deel van) het manuscript en geef je feedback. In die feedback kan ik ook aangeven welke van de volgende fases nodig zijn.

Fundamenten en structuur
Hoe zit de hoofdstukkenindeling in elkaar, volgen de delen van het boek elkaar logisch op (of is dat niet nodig), zijn er delen dubbel opgenomen en/of zijn er delen die missen?

Tekstzeef
De stukken tekst die afleiden van de lijn van je betoog, moeten eruit. Dat is pijnlijk werk en de meeste auteurs worden daar niet blij van.
Daar ben ik dus voor.

Rode draad verstevigen
Dragen alle onderdelen bij aan een goed begrip van waar jij (de auteur) naartoe wil? Zit er een sprankeling in de tekst zodat de lezer nieuwsgierig blijft naar wat er komt?

Redactie
Tekstredactie is voor elke uitgave cruciaal. Denk aan de simpele dingen als spelling en grammatica, en de meer ingewikkelde als stijl en consistentie. Wat je ook doet, sla nooit de redactie van je manuscript over. Nooit.

Blurbservice
De ‘blurb’ is de flaptekst: de tekst waarmee het boek zichzelf ‘verkoopt’ aan iedereen voor wie het boek bestemd is. Pure marketing van jouw ideeën.

Vormgeving binnenwerk
Welke vorm past bij de structuur van je boek? Wat komt er in het voorwerk? Hoe komen de koppen en subkoppen er uit te zien? En na het vormgeven komt de correctiefase. Om alle stofjes en rommeltjes weg te halen die tot nu toe de dans zijn ontsprongen.

Vormgeving omslag
Wat wordt de ‘verpakking’ van je boek: de vormgeving van het omslag, de titel, de illustratie (of niet) de manier waarop jouw naam erop komt te staan? Voor dit doel is het inschakelen van een aparte vormgever een goed idee. Ik kan je helpen de voorstellen te beoordelen.

Zelf uitgeven
Adressen waar je de eerste exemplaren van je boek kan laten maken (drukken of printen) zijn er volop. Eventueel wijs ik je de weg. Als je op deze link hier klikt en pumbo.nl bezoekt, krijg je de gratis online gids Boek uitgeven die je wegwijs maakt in het zelf uitgeven van je boek. Aanrader.

Laten uitgeven
Het vinden van een uitgever wordt elk jaar lastiger, de boekenbranche zit in een veranderingsfase. Het is goed om je boek in eerste instantie zelf uit te geven, en er eventueel later zodra je merkt dat de verkoop hard loopt, een externe uitgever erbij te halen. Dat helpt ook je onderhandelingspositie.

e-Pub, e-Book of digitale editie
In een aantal gevallen is een e-Pub een goed idee. Dan is je boek dag en nacht te koop en direct te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *